Expus conditiilor meteorologice uneori dificile, gazonul ar putea avea nevoie de cateva actiuni pentru reimprospatare. Cativa pasi simpli vor asigura un covor verde si o peluza regenerata cat mai repede posibil.
Rara pe alocuri, iarba capata un aspect foarte urat: devine galbena, se usuca si este acoperita de buruieni. Aceasta situatie poate fi observata dupa o vara uscata si fierbinte pe o peluza expusa la soare. In caz contrar, adica intr-o situatie foarte umbrita si umeda, poate aparea o pasla de muschi, care sufoca iarba si promoveaza boli.
- Cum se regenereaza un gazon?
In ambele cazuri, este posibila remedierea rapida a situatiei, procedand in vederea unor actiuni foarte simple, dar eficiente.
- Plivirea manuala
Se uda peluza seara sau se face dupa o zi de ploaie pentru a usura extragerea buruienilor nedorite. A se profita de vederea neobstructionata cauzata de starea proasta a gazonului pentru a indeparta buruienile.
- Taiere
Tunderea gazonului se face setand lama la o inaltime de taiere suficient de mica pentru a facilita operatiile viitoare.
- Scarificare
Odata ce pasii anteriori au fost efectuati, nu mai ramane decat sa se efectueze scarificarea folosind un instrument specific echipat cu lame: scarificator. Se vor face mai intai pasaje transversale longitudinale si apoi transversale pentru a aera solul si a indeparta muschiul. Gazonul va avea apoi un aspect de „arat”. Acum trebuie doar greblat si adaugat putin nisip pe solul greu pentru a-l face mai putin compact si mai permeabil.
- Compostare
Se folosesc aproximativ 8 litri de amestec de pamant pe m² de gazon. Trebuie ales un pamant de ghiveci cumparat din magazin, la care se adauga un compost bine macerat pentru a crea un amestec foarte fertil. Apoi se raspandeste acest substrat bogat intr-un strat inalt de 1 cm pe intreaga suprafata a gazonului folosind o grebla.
- Semanat complementar
Se alege un amestec de iarba identic cu iarba deja prezenta pentru un rezultat foarte omogen. Se seamana pe zonele goale apoi se uda prin aspersare fina.