Jocurile educationale sunt instrumente care permit copiilor sa invete si sa-si dezvolte abilitatile mentale in timp ce se distreaza. Cand vine vorba de alegerea celor mai bune jucarii educative pentru copii, blogurile de informatii sugereaza de obicei jocuri si activitati precum, sah, dame, sau puzzle-uri. In afara de aceste binecunoscute jocuri educationale, exista multe altele – menite sa stimuleze dezvoltarea mentala a copilului.
Importanta jocurilor educationale
Jocurile educationale si jocurile de inteligenta au un efect vital asupra dezvoltarii unui copil. Cercetarile au dovedit ca dezvoltarea cognitiva este accelerata prin joc. Fiecare joc sau jucarie are un efect diferit asupra dezvoltarii unui copil. De asemenea, astfel de jocuri ofera relaxare – dar pot fi vazute ca un mijloc de a combate agresivitatea, de a invata abilitati de baza, de supravietuire si de a invata comportamentul social – in special jocurile competitive si de cooperare.
Sporirea constientizarii importantei jucariilor educative, invatarea despre diferitele tipuri de jocuri a dobandit o importanta semnificativa in cadrul comunitatii parintilor. Cu toate acestea, poate fi dificil sa se gaseasca alternativa potrivita pentru copii. Deci, iata cateva sugestii de jucarii educative:
Tangramul
Acesta este un joc traditional chinezesc in care jucatorul creeaza diverse modele avand la dispozitie 7 forme geometrice de baza. Este un joc ideal care poate fi utilizat in acelasi timp de catre mai multi jucatori – stimuleaza imaginatia, creativitatea si indemanarea. Are 125 de piese si planse cu modele. Este un joc excelent pentru dezvoltarea creierului copiilor, recunoasterea culorilor, formelor geometrice, numararea si abilitatile matematice de inceput.
Cub Rubik
Un cub Rubik poate fi numit si cub de inteligenta sau cub de rabdare. Modelul standard 3 × 3 × 3 cunoscut sub numele de Rubik’s Cube are o suprafata totala de 54 de patrate, cu 9 patrate pe fiecare fata. Cubul Rubik le permite copiilor sa-si dezvolte gandirea rapida, logica, rationamentul, rapiditatea mainii si coordonarea mana-ochi-creier.
Soroban – numaratoare japoneza
Acest joc stimuleaza initierea in tainele matematicii, invatarea numerelor, dezvoltarea spatiala a copiilor si dezvolta imaginatia, dexteritatea, coordonarea ochi-mana, rabdarea, capacitatea de a finaliza un proiect. Dezvolta spiritul de observatie si memoria, sporind capacitatea mentala pe calcule numerice.